Het geval voor Oneness Theologie Chapter One

Dit is een onvolmaakte vertaling van de originele Engels document dat is vertaald door Google vertalen software. Als je spreekt Engels en wil om te dienen als een web-minister te beantwoorden mensen vragen in uw eigen taal; of als u wilt ons helpen om de juistheid van de vertaling te verbeteren, dan kunt u ons een bericht sturen.

Hoofdstuk 1. Het geval voor Oneness Theologie


Apostolische geloof Christenen staan bekend als Oneness apostolisch geloof christenen omdat we geloven dat de eerste eeuw apostelen geleerd Oneness monotheïsme in plaats van de zogenaamde Trinitarian, Arian (Jezus als een geschapen engelachtige zoon), of sociniaanse Monotheïsme (Jezus is slechts een bijzondere man). De aanduiding "Apostolisch Geloof" betekent gewoon het geloof van de oorspronkelijke apostelen van Jezus Christus. We zijn ook bekend als Oneness Pinkstermensen omdat we geloven dat de ware kerk van de levende God werd gesticht op de Pinksterdag toen de Geest van God voor het eerst werd uitgestort in de nieuwtestamentische kerk en alle nieuwe bekeerlingen werden gedoopt in de Naam van Jezus Christus voor de vergeving van hun zonden.


De historische aanduiding voor de Eenheid Pentecostal uitzicht was ooit bekend als "modalistische monarchianisme" in de eerste eeuwen van de christenen tijdperk. Volgens het historische bewijs, de modalistische Monarchians werd ooit bekend als "de meerderheid van de gelovigen" (Tertullianus, Against Praxeus 3) en als "de algemene run van de christenen"(Origenes, commentaar van het Evangelie van Johannes, boek 1, hoofdstuk 23 ) in de vroege dagen van het christendom.


Definitie van modalistische monarchianisme

Merriam Webster definieert bondig Modalisme als: "Drie wijzen of vormen van activiteit (de Vader, de Zoon en de Heilige Geest) op grond waarvan God zich manifesteert." Monarchianisme betekent simpelweg een geloof in "One Ruler." Monarch komt van "mono", wat betekent dat "One" en "boog", wat "Ruler." Vandaar dat modalistische monarchianisme is het geloof in God als Eén Monarch [Heerser], die zich in drie modi van de activiteit heeft gemanifesteerd.


Prominente Oneness theologen als David K. Bernard terecht hebben bevestigd dat de moderne dag Oneness pinksterbeweging geloven dezelfde fundamentele huurders van het geloof als de modalistische Monarchian christelijke meerderheid van de eerste driehonderd jaar van de christelijke geschiedenis (David Bernard schreef: "In principe, Modalisme is hetzelfde als de moderne leer van de Eenheid "- de eenheid van God p.318). Zelfs de tegenstanders van de oude Eenheid Modalisten schreef dat de modalistische Monarchians waren "altijd ... de meerderheid van de gelovigen" (Tertullianus in Against Praxeus hoofdstuk 3 - late 2e eeuw tot in de vroege 3e) in het Westen, en "de algemene run van de christenen "in het Oosten(Commentaar Origenes naar het evangelie van Johannes, boek 1, hoofdstuk 23 - vroege tot midden-3e eeuw). Tertullianus van Carthago niet alleen erkend dat de Oneness Modalisten waren "de meerderheid" in zijn tijd (170-225 na Christus), bevestigde hij ook dat dit "altijd" de zaak zo ver terug als hij wist ( 'zij die altijd deel uitmaken van de meerderheid van de gelovigen "- Tegen Praxeus 3 / Adolph Harnack schreef dat" modalistische monarchianisme "was eens" omarmd door de grote meerderheid van alle christenen "- Adolph Harnack, History of Dogma, London: Williams & Norgate, 1897, III, 51-54 .). Hoewel we nu worden vervolgd als een minderheid, we geloven nog steeds dezelfde fundamentele theologie van "de grote meerderheid van alle christenen" in de eerste driehonderd jaar van de christelijke geschiedenis.


Oneness gelovigen bevestigen dat God is een single "Monarch", "Ruler," en "King" (monarchianisme) die zich openbaarde (Modalisme) als onze hemelse Vader in de schepping, de Zoon in de verlossing, en de Heilige Geest als de eigen geest van de Vader in actie. Want God de Vader eigen Heilige Geest kwam neer uit de hemel (Lukas 1:35; Johannes 6:38) en Zijn eigen Woord is vlees geworden (Johannes 1:14) om het kind van Christus te worden. Zo Eenheid aanhangers geloven dat de Ene God die de Heilige Geest van de Vader werd ook een man die de Zoon is om "zijn volk redden van hun zonden".


De eerste eeuw apostelen leerden dat er slechts "één God", zoals onze hemelse Vader ( "één God en Vader boven alles" - Efeziërs 4: 6) "en één Middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus" (1 Tim. 2: 5: "Jezus van Nazareth, een man blijkt aan u door God met machtige werken en wonderen en tekenen die God door hem gedaan heeft" Handelingen 2:22 ESV). Voor de Ene God werd ook een man in de incarnatie door de maagd. Vandaar dat de Ene God de Vader "werd geopenbaard in het vlees" en "gerechtvaardigd in de Geest" (1 Tim. 2: 5) als de mens Christus Jezus, omdat Jezus is dat God die kwam om ons te redden als een echte man die onder mannen (Volgens David K. Bernard, Oneness theologie leert dat God een echte man in de incarnatie, "de rol van de bemiddeling van Christus heeft geen aparte goddelijke identiteit impliceert werd, maar verwijst eenvoudigweg naar Zijn echte, authentieke menselijkheid ... niemand anders kon kwalificeren als de bemiddelaar, behalve God Zelf komen in deze wereld als een menselijk wezen. "- David K. Bernard's online artikel," The Middelaar tussen God en mensen "kan worden bekeken ophttp://www.oocities.org/robert_upci/mediator_between_god_and_men_by_bernard. htm )


Paulus schreef aan de Korinthiërs dat "God in Christus de verzoening van de wereld met Zichzelf" (2 Kor. 5:19 NASB). Geen tekst van de Schrift ooit stelt dat een engelachtige cijfer was ooit in Christus Jezus (de leer van het arianisme: Jehovah's Getuigen). Noch enige tekst van de Schrift ooit zeggen dat een vermeende God de Zoon, of God de Christus in Christus (de leer van de Drie-eenheid), omdat God de Vader is altijd gesproken in de Bijbel als in de Zoon (de leer van de Eenheid Modalisme was: Johannes 10:38, 14:10 "de Vader blijven in mij doet Zijn werken")en gezien worden door de Zoon ( "Hij die mij ziet ziet Hem die mij gezonden heeft" - Johannes 12:45: "wie heeft mij gezien 7-9): 14 - heeft de Vader gezien ". Dat is de reden waarom Jezus als de Zoon van God "het beeld van de onzichtbare God" (Kolossenzen 1:15) wordt genoemd als het beeld van de onzichtbare Vader. Daarom alleen de Oneness beeld van God in Christus Jezus, past perfect alle van de bijbelse gegevens.


De woorden "God de Vader" (1 Korintiërs 8: 6), of soortgelijke aanduidingen zoals 'God, onze Vader "(Filippenzen 1: 2; Efeziërs 1: 2), en" God en Vader "(Efeziërs 4: 6) lijken meer dan dertig keer in het Nieuwe Testament, maar we hebben nooit een enkel voorbeeld van een vermeende God de Zoon, en God de Heilige Geest ooit die zich in geïnspireerde Schrift, zelfs niet een keer. Er is een reden waarom God altijd onder leiding van de apostelen en profeten aan God de Vader, in plaats van God de Zoon en God de Heilige Geest te schrijven. Voor onze hemelse Vader is "de enige ware God" (Johannes 17: 3) en dat er geen ware God naast Hem ( "er is geen God buiten Mij" - Jesaja 45: 5). Zo is de mens Christus Jezus is "het beeld van de onzichtbare God" (Kolossenzen 1:15) als het beeld van de onzichtbare Vader. Vandaar dat de Schriften Enige Goddelijke Persoon als onze hemelse Vader (de Eenheid doctrine) die slechts één goddelijke geest heeft, een goddelijke Wil, een goddelijke Ziel, een goddelijke Geest, en één goddelijke Bewustzijn in plaats van drie sets van de goddelijke bewustzijn, drie goddelijke Minds, drie goddelijke Wills, en drie goddelijke Souls (de Trinitarian doctrine).


Bovendien, de Zoon van God is, dat dezelfde persoon, die God in Zijn schepping aangegaan om een echte man met een duidelijke menselijke geest, een duidelijke menselijke wil, een duidelijke menselijke ziel, een duidelijke menselijke geest, en een duidelijke menselijke bewustzijn. Dat is precies wat we zouden verwachten als we zijn om te geloven dat de Geest van God uit de hemel kwam ( "De Heilige Geest zal over u komen (de maagd) ... en om die reden de heilige kind wordt genoemd de Zoon van God. "- Lukas 1:35 /" ik kwam naar beneden uit de hemel -Jezus werd geleid door de Geest naar de woestijn om verzocht te worden door de duivel "Johannes 06:38) om een echte man die kon bidden en in de verleiding komen (worden" " . - Math 4: 1; Hebr 04:15) als een echte man in de incarnatie door de Hebreeuwse maagdelijke (Oneness theoloog Jason Dulle nauwkeurig bevestigde Oneness Theology toen hij schreef: "Wij geloven dat Jezus God van Zijn geboorte was, want het was. God die mens geworden. "- artikel door Jason Dulle, Heeft God Word man of inwonen een man OnenessPentecostal.com)?


"Dit is hoe de geboorte van Jezus Christus tot stand kwam: Zijn moeder Maria was beloofd in het huwelijk met Jozef, maar voordat ze bij elkaar kwamen, bleek ze zwanger te zijn door middel van (Grk." Ek "=" uit "), de Heilige Spirit. 19 Omdat Jozef haar man, een rechtvaardig man, was niet bereid om in het openbaar te schande haar, besloot hij te scheidenhaar zachtjes. 20But nadat hij deze dingen had nagedacht, een engel van de Heer verscheen hem in een droom en zei: "Jozef, zoon van David, wees niet bang om Maria te nemen als uw vrouw zijn, want de One in haar verwekt is vanaf (Grk . "ek" = "uit"), de Heilige Geest ... "Mattheüs 1: 18-20 BSB


Strongs Concordace zegt dat 'ek' betekent "van buiten, uit het midden," "van het interieur naar buiten."

HELPT Word-studies: 1537 ek (uit binnen. 1537 / ek ( "uit") is een van de meest onder-vertaalde (en dus verkeerd vertaald) Griekse voorzetsels - vaak wordt beperkt tot de betekenis "van."

NAS Uitputtende Concordance Definitie: "uit, van buiten de"

Matthew 1: 5 Prep GRK: τὸν Βοὲς ἐκ τῆς Ῥαχάβ KJV: gewon Booz van (ek = "van buiten") Rachab; en INT: Boaz van (ek = "van buiten") Rachab

Matthew 1: 5 Prep GRK: τὸν Ἰωβὴδ ἐκ τῆς Ῥούθ KJV: gewon Obed bij (ek = "FOM uit") Ruth; en INT: Obed bij Ruth

"Maar toen de volheid van de tijd gekomen was, zond God Zijn Zoon, gemaakt van (ek =" van buiten ") een vrouw, in het kader van de Wet ..." Galaten 4: 4 KJV


Merk op dat hetzelfde Griekse voorzetsel "ek" voor "uit" de vrouwen (de maagd Maria) in Galaten 4: 4 is hetzelfde Griekse voorzetsel gebruikt voor de kinderen gemaakt van vrouwen in de genealogische tabel van Matteüs hoofdstuk één. Zo is het normatieve gebruik van "ek" voor "uit" de vrouwen leidt ons om te geloven dat Christus geworden is 'uit' de menselijke genetica van Maria en "uit" de goddelijke essentie van het Zijn van de Heilige Geest die naar beneden kwam uit de hemel op de maagd. Daarom werd het kind van Christus duidelijk gemaakt door te worden opgevat "out of" Maria en "uit" de Heilige Geest.


"... Want de One in haar verwekt is vanaf (. Grk" ek "=" uit "). De Heilige Geest ..." Mattheüs 1: 18-20 BSB


Het is echt verbazingwekkend dat uit eenentwintig belangrijke vertalingen ik gecontroleerd, geen enkele vertaling zegt dat de Christus kind werd verwekt "uit" of "van buiten" de Heilige Geest. Dit brengt me om te geloven dat de Trinitarian Griekse geleerden die gaf ons het Nieuwe Testament in het Engels waren ongemakkelijk met de woorden, "uit de Heilige Geest," want een Trinitarian Jezus niet "uit de Heilige Geest" zou kunnen komen terwijl ze een tijdloze God de Zoon. Evenmin kon een tijdloze God de Zoon zijn "gereproduceerd" of "gekopieerd" van de "essentie van het" van de Vader ( "Wie zijn de helderheid van Zijn heerlijkheid en de gereproduceerde kopie van Zijn Essentie van het Zijn" - Hebr. 1: 3). Het is dus duidelijk dat het evangelie in de oorspronkelijke Griekse toont aan dat de mens Christus Jezus bovennatuurlijk werd verwekt "uit" de Heilige Geest Essentie van Zijn en "uit" de menselijke genetica van de maagd Maria. Daarom is de goddelijkheid van Jezus kwam "uit" de Heilige Geest (weerleggen Trinitarisme terwijl wordt bevestigd Oneness Modalisme),terwijl ten minste een deel van de fysieke menselijke eigenschappen van Jezus kwam "uit" Mary.


Oneness Theoloog Jason Dulle precies uitgelegd wat Oneness Theologie leert over God steeds een man in de incarnatie door de maagd. "Wij geloven dat Jezus God van Zijn geboorte was omdat het God die mens geworden was. Het zien van een absolute ontologische en hypostatische vereniging tussen Christus 'twee naturen (in tegenstelling tot Nestorianisme die hen ziet als gescheiden), wij geloven dat Jezus de mensheid niet uit elkaar had kunnen bestaan van de Vader, want het was de Vader die hebben bijgedragen aan zijn menselijk bestaan. Net zoals we niet uit elkaar zou kunnen bestaan uit de bijdrage van onze vader en moeder, kon Jezus de mensheid niet los bestaan uit de bijdrage van zowel de Vader en Maria. Met andere woorden, we niet voorstellen dat het zelfs mogelijk is dat Jezus ooit zou kunnen zijn "gewoon een man." We niet toeschrijven absolute godheid aan Jezus Christus alleen maar omdat God was in Hem (Johannes 10:38; 14: 10-11; 17:21; II Korintiërs 5:19; I Timotheüs 3:16). Jezus is ontologisch goddelijke en menselijke uit Zijn conceptie, en kon nooit iets anders dan God geopenbaard in het vlees zijn. Er was nooit een moment dat de Geest van God was niet in Christus, of een tijd dat Jezus de mensheid ooit afgezien bestond van de bijdrage van God. "(Heeft God Word Man of inwonen een Man? Artikel door Jason Dulle bij OnenessPentecostal. com)


De bijbelse leer van zowel de volledige mensheid en godheid van Jezus Christus werd ook onderwezen door de post-apostolische vaders die onmiddellijk de apostelen in het einde van de eerste en het begin van de tweede eeuw in geslaagd. Ignatius werd benoemd tot derde bisschop van Antiochië door de apostel Johannes zelf in de eerste eeuw, dus het is moeilijk voor te stellen dat de leer van Ignatius verschillend van de apostel Johannes zelf zou zijn geweest.


Ignatius van Antiochië schreef in Polycarpus 3: 2,

"Kijk naar Hem die boven de tijd - de Timeless, de Onzichtbare, die terwille van ons zichtbaar werden, de niet te overschrijden, die onderworpen zijn aan het lijden op onze rekening en voor onze sake doorstaan werd alles".


Ignatius die werd onderwezen door de oorspronkelijke apostelen, schreef dat de God die "zichtbaar" werd voor het eerst werd "onzichtbaar" voor zijn geboorte. Trinitarians vaak bevestigen dat de Zoon was zichtbaar als een van de engelen van Yahweh (Christophanies) in de Hebreeuwse Bijbel, terwijl de Vader was onzichtbaar. Maar volgens Ignatius en de vroegste christelijke getuigenis, de enige onzichtbare God later werd de zichtbare Zoon, die was "onder voorbehoud van het lijden op onze rekening." Zo, Ignatius die werd onderwezen en begeleid door de apostel Johannes zelf weerlegde de laatste Trinitarian doctrine.


Geen enkele vroege christelijke schrijver ooit sprak over een vermeende tijdloze eeuwige Zoon tot de derde eeuw na Christus kerkhistoricus Johannes Quasten toegegeven dat de eerste christelijke schrijver te spreken van een tijdloze eeuwige Zoon was Origenes van Alexandrië in de derde eeuw. Volgens Quasten, de leer van de eeuwigheid van de Zoon was "een opmerkelijke vooruitgang in de ontwikkeling van de theologie en had een verregaande invloed op de kerkelijke leer (patrologie Vol. 2, pagina 78)".


Mathetes beweerde een discipel van de apostelen. In het elfde hoofdstuk van Mathetes aan Diognetus, Mathetes presenteerde zichzelf als "een discipel van Apostelen te zijn geweest." Volgens Mathetes, die de God werd de Zoon was niet altijd "de Zoon genaamd" tot "vandaag."


'Dit is Hij die, omdat ze van eeuwigheid, is vandaag opgeroepen de Zoon ... "(brief van Mathetes aan Diognetus hoofdstuk 11)

Mathetes sprak over Christus als zijnde de "Hij", die is van "Eeuwige," maar "is vandaag opgeroepen de Zoon." Volgens Mathetes, de Zoon was eigenlijk niet de Zoon geroepen tot "vandaag." Vandaar dat de Zoon is de man die een begin hadden terwijl de bestaande "van eeuwigheid" als de "machtige God" en "eeuwige Vader" (Jesaja 9: 6). Mathetes verder de vroege christenen aangemoedigd om Jezus achten als "onze ... Vader 'in zijn brief aan Diognetus hoofdstuk negen:" ... hielden hem voor onze Onderhouder, VADER, Leraar, Adviseur, Healer, onze wijsheid, licht, Eer, Glorie, Power, en leven ... "(brief van Mathetes aan Diognetus hoofdstuk 9)

Ignatius schreef aan de Efeziërs,

"Er is één dokter, die in zowel van vlees en geest is bezeten; Beide gemaakt [gemaakt] en niet gemaakt (niet gemaakt); GOD BESTAANDE in het vlees; het ware leven in de dood;BEIDE MARY (menselijke) EN VAN GOD (goddelijke via Gods Heilige Geest); eerst passible en dan niet te overschrijden, namelijk Jezus Christus, onze Heer. "(Efeziërs 7: 2, Roberts-Donaldson vertaling)


Ignatius geloofde duidelijk dat de Zoon van God werd geproduceerd "beide (ek =" uit "), Maria en van (ek =" uit ") God." Dus, volgens Ignatius, de Zoon van God was "beide gemaakt ( gemaakt) en niet gemaakt (niet gemaakt) "omdat het menselijke aspect van zijn wezen is de Zoon, die een begin had door zijn verwekking, terwijl de goddelijke aspect van zijn wezen is de Vader die blijven bestaan buiten de incarnatie als de ongeschapen God zonder een begin. Daarom Ignatius leerde dat Jezus de ongeschapen 'God bestaande in het vlees. "Want God als God is" niet gemaakt, "noch God als God" een begin ".


Mathew 01:20 en Lucas 01:35 te bewijzen dat het kind geboren en zoon gegeven kwam "FROM (UIT) de Heilige Geest" (Mat. 01:20 ). De context van Matteüs eerste hoofdstuk laat zien dat Joseph was op het punt om weg te zetten zijn ondertrouwde vrouw, omdat hij dacht dat het kind had verwekt "van (uit) een andere man." dat is de reden waarom de engel in een droom verscheen aan Jozef om hem te informeren dat het kind niet werd opgevat uit een andere man, maar " . uIT de Heilige Geest "Daarom is de mens Christus Jezus ontving zijn goddelijkheid" van de Heilige Geest "van de enige ware God, de Vader zelf, omdat Hebreeën 1: 3 informeert ons dat hij werd gereproduceerd als een bedrukt exemplaar (Charakter in Hebr. 1: 3 betekent letterlijk een bedrukt kopie) van de stof of Being (Hypostase van de Vader in Hebreeën 1: 3) als een geheel compleet mens ( 'hij moest worden gemaakt zoals zij, volledig mens in every way "- Hebr.. 2 : 17 NIV) via incarnatie door de maagd.


Echter, de Heilige Geest van God had wonderbaarlijke wijze te hebben zorg mannelijke chromosomen in de incarnatie van Jezus een mannelijk kind te maken of hij zou zijn geboren een vrouw. We kunnen dus niet zeggen dat de menselijkheid van Jezus kwam alleen uit Maria en de goddelijkheid van Jezus kwam alleen uit de Heilige Geest. Als Oneness Theoloog Jason Dulle heeft opgemerkt, "God had ook te hebben bijgedragen aan Jezus 'mensheid is duidelijk in dat als Mary zou alleen al het menselijke element van het bestaan van Christus hebt toegevoegd, Jezus kon slechts een vrouwtje geweest. Alles wat Mary's ei zou hebben aangeboden waren X-chromosomen. X-chromosomen produceren vrouwtjes. Het zal de aanwezigheid van Y chromosomen een mannelijk kind produceren. Alleen mannen hebben het Y-chromosoom. Zonder een bijdrage van deze Y-chromosoom Jezus kon niet zijn geboren een menselijke man. Waar komt deze genetische invloed vandaan dan? Het enige antwoord kan zijn dat het werd geleverd door de Heilige Geest in de conceptie. Omdat God een element die nodig zijn om het menselijk bestaan van Jezus droeg, is het noodzakelijk om te belijden dat Jezus ontving een deel van Zijn menselijkheid van de Vader. God heeft Zijn godheid niet te plaatsen binnen een menselijk lichaam gemaakt van Maria, en Zijn Geest doordringen in een menselijk lichaam, maar God eigenlijk de vader van een zoon. Dat is de reden waarom Jezus gewoonlijk wordt aangeduid als de eniggeboren Zoon van God "(Heeft God Word Man of inwonen een Man? Artikel door Jason Dulle bij OnenessPentecostal.com).


Hebreeën 1: 3 in de KJV zegt: "Hij is de helderheid van Zijn heerlijkheid en de afdruk (charakter) van Zijn Persoon (hypostasis)".


De context van Hebreeën 1: 1-5 ( "Ik zal een vader voor hem zijn en hij zal Mij een zoon") bewijst dat de Zoon van God is de man die zijn begin had door zijn verwekking. Voor de woorden: "Ik zal Hem tot een Vader en hij zal Mij een zoon 'in Hebreeën 1: 5 bewijzen dat de Vader was niet altijd een Vader aan de Zoon, noch was de Zoon altijd een zoon aan zijn Vader.Vandaar dat de mens Christus Jezus was duidelijk "verleend", "een leven in zichzelf" (Johannes 5:26 - "Hij de Zoon tot een leven in zichzelf hebben" heeft verleend) door te worden overgenomen uit essentie van het tot een volledig uitgegroeid tot de Vader compleet mens. De mens Christus Jezus is dan ook de helderheid van de heerlijkheid van de Vader en 'de afdruk' van de Vader Persoon als een volledig volledige menselijke persoon. Dit is precies wat we zouden verwachten als we zijn om te geloven dat de Ene God werd ook een man binnen de Hebreeuwse maagd.


De geschriften informeren ons dat "God geopenbaard in het vlees, is gerechtvaardigd in de Geest" (1 Tim 3:16.), Omdat "de Heilige Geest" van God (Lukas 1:35) "uit de hemel neergedaald" (Johannes 6: 38) om "volledig mens in every way" (Hebr. 02:17 NBV) geworden. Want Jezus in het Hebreeuws betekent "Jahweh is Verlossing" als onze "Immanuel" (Matteüs 1:23), omdat zijn ware identiteit is onze "God met ons" als een echte mens onder de mensen.

Volgens Strong's Concordance Exhaustive, de korte omschrijving van het Charakter: (khar-ak-tarra ') is een "exacte reproductie." Een reproductie is iets gekopieerd van een origineel. Thayer's Greek Lexicon zegt dat "Charakter" χαρακτήρ betekent "het merk (figuur of letters) gestempeld op die akte of gewrocht op het; vandaar, universeel, "een teken of figuur verbrand (Leviticus 13:28) of gestempeld op, een indruk, de exacte uitdrukking (de afbeelding) van een persoon of ding, gemerkt gelijkenis, NAUWKEURIGE REPRODUCTIE in elk opzicht" (vgl facsimile ): Uit dezelfde als Charax; een ernstiger (het gereedschap of de persoon), dat wil zeggen (impliciet) graveren ( "character"), het cijfer gestempeld, dat wil zeggen een exacte kopie of (figuurlijk) een afbeelding -. afdruk "